Ce reprezinta si cum se manifesta anixietatea? Anxietatea se caracterizeaza printr-o permanenta stare de neliniste, de nesiguranta, de asteptare incordata, o emotie care da impresia ca urmeaza sa se intample ceva rau, lipsa de incredere in propria persoana, iritabilitate, insotite de palpitatii, tremur, jena in respiratie (respiratia poate deveni foarte accelerata sau poate fi ingreunata), batai neregulate ale inimii, transpiratie excesiva, musculatura incordata anormal, senzatia de stomac strans. Tulburarile de anxietate reprezinta una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate mentala intalnite pe intreg globul. Nu trebuie totusi sa confundam anxietatea normala fiecarui om cu anxietatea patologica, caracterizata prin tulburari de panica, diverse fobii, nevroza obsesiv-compulsiva, anxietate generalizata.
Exista tratament pentru anxietate?
Vestea buna este ca exista tratament pentru anxietate. Studiile internationale in domeniul sanatatii mentale arata ca anxietatea poate fi tratata cu eficienta prin doua metode, iar acest lucru se si intampla in intreaga lume. In functie de necesitatile fiecarui pacient in parte, specialistii decid daca este nevoie de tratament medicamentos (antidepresive, anxiolitice ori beta – blocante), de psihoterapie sau de ambele variante in combinatie.
Tratamentul pentru anxietate, daca este facut prin psihoterapie, va fi facut de catre un psiholog cu pregatire in domeniu. Acesta va cauta cele mai bune solutii pentru a modifica felul in care pacientul gandeste si se raporteaza la lumea inconjuratoare, dar si felul in care acesta reactioneaza in situatii critice, de stres, vor incerca sa minimalizeze sentimentul de vulnerabilitate pe care persoanele ce sufera de anxietate il resimt in anumite situatii.
Cum poate ajuta terapia?
Psihoterapia, ca mijloc de tratament pentru anxietate, va avea intotdeauna ca scop rezolvarea problemelor cu care pacientul se confrunta, va cauta sa descopere care sunt factorii ce declanseaza anxietatea , ca mai apoi sa ii poata corecta prin mijloace specifice, prin strategii personalizate care si-au dovedit in timp eficacitatea, prin inlocuirea temerilor si a comportamentului anxios cu noi moduri de a gandi si actiona. Desigur, toate aceste metode de tratament pentru anxietate (si inca multe altele) vor fi luate in calcul de catre psiholog abia dupa ce pacientul a trecut niste examene medicale pentru a afla daca nu cumva simptomele care ii fac viata grea se datoreaza unei boli fizice.
Este absolut necesar ca pacientul diagnosticat cu anxietate sa isi informeze psihologul cu privire la alte sedinte si tratamente anterioare pentru aceasta boala, daca ele au existat. In functie de acest lucru va fi stabilit tratamentul pentru anxietate bazat pe psihoterapie. Se poate intampla sa fie nevoie de mai multe incercari pana cand specialistul in tratamentul pentru anxietate gaseste cea mai adecvata solutie pentru pacientul care sufera de anxietate.
Psihoterapia cauta sa descopere si sa reduca emotiile care cauzeaza anxietate, sa ofere pacientului noi orizonturi, in care temerile sa nu ii mai acapareze gandirea si comportamentul, sa il scape de bataile accelerate ale inimii, de tremuratul mainilor, de respiratia agitata, de transpiratia excesiva, de permanenta stare de neliniste, de nesiguranta, de lipsa increderii in sine, de toate simpomele care caracterizeaza anxietatea si care, pe termen lung, pot provoca multe neplaceri persoanei care sufera de aceasta boala. Este foarte important ca aceasta sa se prezinte la psiholog inca de primele banuieli pentru a incepe tratamentul pentru anxietate.