Ai luat decizia sa apelezi la ajutorul unui psihiolog pentru prima data. Oricare ar fi motivele pentru care cauti ajutor specializat, iti va fi mult mai usor, te vei simti mai in largul tau si astfel vei obtine rezultate mai bune daca vei stii la ce sa te astepti de la prima sedinta la psiholog.
La prima sedinta, pshihologul iti va adresa cateva intrebari despre tine si despre viata ta. Aceste informatii vor fi de ajutor terapeutului sa-si faca o impresie clara despre situatia ta.

Cateva din intrebarile pe care le vei primi la prima sedinta la psiholog
Care este motivul pentru care ai apelat la terapie. O situatie anume probabil te-a determinat sa cauti consilere. Psihologul trebuie sa-ti cunoasca problema initiala inainte de a o detalia si a putea merge mai departe.
Istoricul personal si situatia ta curenta. La prima sedinta de terapie, psihologul iti va pune o serie de intrebari legate de viata ta. De exemplu, deoarece familia joaca un rol important in viata orcarei persoane, vei primi o serie de intrebari legate de situatia familiala actuala si de istoricul acesteia. In functie de acestea, psihologul poate recomanda si cateva sedinte de terapie de familie.
Simptomele curente. In afara de a sti motivul primei sedinte de terapie, terapeutul va incerca sa afle si cum crezi tu ca aceasta iti afecteaza si iti impacteaza situatia curenta.
Toate intrebarile pe care psihologul ti le va pune la prima sedinta, il vor ajuta ca pana la finalul primei vizite sa te inteleaga mai bine pe tine si problemele cu care te confrunti.
Sfaturi utile pentru prima sedinta la psiholog
Sedintele de terapie munca de echipa atat din partea pacientului, cat si din partea psihologului. Astfel, implicarea activa este cuvantul cheie. Atat timp cat nu te implici, la finalul primei sedinte vei constata ca terapia nu ti-a adus nici un beneficiu si nu te-a ajutat cu nimic. Iata cateva sfaturi astfel incat prima sedinta la psiholog sa reprezinte un succes:
Fii deschis si onest. Terapeutii sunt pregatiti sa-ti puna intrebarile corecte, dar cu toate acestea nu-ti pot citi gandurile. Psihologul te poate ajuta doar in cazul in care raspunsurile tale sunt deschise si oneste.
Pregateste-te. Inainte de prima sedinta incearca sa-ti clarifici tie personal care sunt problemele si care sunt sentimentele tale legate de aceste probleme. O metoda utila este sa-ti notezi exact care sunt motivele pentru care apelezi la ajutor specializat. Citind aceasta lista cu voce tare te va ajuta sa-ti descrii situatia mult mai clar si detaliat.
Pune intrebari psihologului. Cu cat intelegi mai bine modul in care terapia functioneaza, cu atat te vei simti mai in largul tau si vei beneficia de rezultate sporite. Intreaba terapeutul despre procesul de terapie si roaga-l sa-ti repete orice lucru pe care nu l-ai inteles. Nu lasa nimic neclarificat.
Seteaza-ti asteptari realiste de la prima sedinta la psiholog. Terapia nu reprezinta o rezolvare rapida a dificultatilor cu care te confrunti, ci mai degraba un proces continuu. Cu putin efort din partea ta si cu o relatie psiholog – pacient, terapia reprezinta o unealta puternica spre rezolvarea problemelor tale.