Depresia postpartum este o forma de depresie cauzata de schimbarile hormonale bruste prin care trece organismul pe perioada sarcinii, si care apare deseori la mamici in primele luni de dupa nastere. Exista cativa factori de risc care pot contribui la aparitia depresiei postpartum: diverse complicatii aparute in timpul nasterii (orice nastere traumatizanta), depresie a mamei inca de dinainte de nastere sau cazuri de depresie in familie, neintelegeri cu partenerul de cuplu, situatie materiala precara, care nu ofera siguranta mamei.
Cu cat aceasta tulburare este descoperita mai devreme, cu atat sunt mai mari sansele ca tratamentul pentru depresie postpartum sa aiba un efect mai rapid, mama sa se vindece rapid, iar bebelusul sa creasca in conditii optime.
Depresia postpartum poate fi recunoscuta dupa unele simptome comune mamelor ce au asemenea probleme: instabilitate emotionala, iritabilitate, dezorientare, tristete, anxietate, dureri de cap, oboseala, probleme de concentrare, plans necontrolat (deseori fara motive concrete), sentimente de culpabilitate, teama generalizata, lipsa de interes fata de copil si de nevoile acestuia, dar si fata de obisnuitele activitati zilnice, tulburari de apetit (anorexie sau bulimie), lipsa de energie, ganduri negative.
Tratamentul depresiei postpartum prin terapie

Descoperirea la timp a bolii si inceperea cat mai devreme a unor sedinte de terapie individuala pentru tratamentul depresiei postpartum sunt conditii absolut necesar pentru recuperarea rapida a mamei si cresterea in bune conditii a copilului. Depresia postpartum de mica intensitate sau de intensitate medie se trateaza la psiholog prin sedinte de consiliere psihologica si psihoterapie. In foarte multe dintre cazuri se pot observa imbunatatiri ale starii pacientei (mama cu depresie postpartum) inca de la prima / primele sedinte. Cu ajutorul psihoterapiei, mama va putea intelege mai bine de unde au aparut problemele, va constientiza starea in care se afla si, impreuna cu psihologul, va putea gasi cele mai bune solutii pentru a depasi situatia si a reveni la starea de dinaintea depresiei postpartum. In cazurile mai severe, este posibil ca psihologul sa recomande, pe langa sedinte de consiliere psihologica si psihoterapie, si o vizita la psihiatru in vederea obtinerii unor medicamente antidepresive sau anxiolitice. Aceste medicamente pot fi complementare tratamentului psihologic al depresiei postpartum atat prin tratarea depresiei, cat si prin prevenirea recaderilor.
Tratamentul pentru depresia postpartum va fi cu adevarat eficient atunci cand mama va discuta foarte deschis cu psihologul si ii va urma indicatiile, cand va intelege ca nu are nici o vina ca in organismul ei au aparut niste schimbari hormonale ce ii deregleaza comportamentul, dar si cand mama va gasi in familie sprijinul necesar. Trebuie ca fiecare pacienta si familia acesteia sa inteleaga ca depresia postpartum nu este un moft de femeie, ci o boala care poate avea urmari grave pe termen lung (atat pentru mama si copil, cat si pentru restul familiei) daca nu este descoperita din timp si nu este tratata prin sedinte de consiliere psihologica si psihoterapie si, in cazurile mai severe, prin tratament medicamentos recomandat de catre medic. Consilierea pe probleme cognitiv – comportamentale poate tine sub control simptomele de anxietate in multe dintre cazuri, insa toate aceastea se pot rezolva doar apeland cat mai rapid la un psiholog care va decide care tratament este mai potrivit, inainte ca depresia postpartum sa ia forme mai grave.