Cat costa o sedinta la psiholog? Care este pretul pentru o sedinta de consultatie psihologica? Ce pret trebuie sa platesc pentru a afla de la un psiholog cum imi pot rezolva problemele? Care este costul unei sedinte de psihoterapie? Pot merge gratuit la psiholog? Sedinta la psiholog este ieftina sau scumpa? Cum imi dau seama daca sedinta la psiholog mi-a fost de folos? Iata cateva dintre intrebarile, absolut legitime, pe care si le pun oamenii atunci cand incep sa se intereseze in legatura cu un cabinet psihologic. Raspunsul este ca, nu exista un pret fix.
Sedintele la psiholog pot fi de multe feluri: de cuplu, de familie, individuale sau de grup, iar inainte de a ne gandi de costul unei sedinte la psiholog, mai important ar fi sa vedem care este importanta personala pe care o dam acestui demers.
In Romania exista foarte multi psihologi. Sa il alegi pe cel mai potrivit poate fi un lucru obositor, consumator de resurse. Nimeni nu merge la psiholog doar pentru ca este la moda, ci pentru ca are o problema de natura psihologica pe care doreste sa o rezolve. O perioada mai dificila din viata (divort, deces al unei persoane dragi, o boala), daca nu poate fi traversata cu ajutorul celor apropiati, cu siguranta isi va gasi rezolvarea la un cabinet psihologic. Parinti care nu reusesc sa aiba o relatie buna cu copiii, persoane dependente de alcool, droguri sau jocuri de noroc, persoane care sufera atacuri de panica, care sufera de anxietate, de depresie sau chiar de o boala psihica trebuie sa apeleze la un psiholog. Este important ca fiecare om care simte ca nu poate face fata de unul singur anumitor probleme sa solicite ajutor specializat.
Sedinta la psiholog este ieftina sau scumpa?
Iata o intrebare pe care multa lume si-o pune. Raspunsul este unul singur. Pe termen scurt, pretul unei sedinte la psiholog poate parea destul de mare (in functie de felul sedintei, de resursele implicate). Pe termen lung, luand in calcul beneficiile pe care aceste sedinte psihologice le au asupra vietii pacientului, tinand cont de felul in care viata acestuia se imbunatateste in urma sedintelor la psiholog, pretul nu mai pare chiar atat de mare. Ca in orice alt domeniu de activitate, importanta este calcularea raportului calitate / pret. Efectele pe termen lung ale sedintelor psihologice sunt cu adevarat notabile, iar efectul lor poate fi vazut inca mult timp de la finalizarea programului terapeutic.
Ce se face efectiv la o sedinta psihologica
O sedinta la psiholog dureaza in general 50-60 de minute. La prima sedinta psihologul discuta cu pacientul, incearca sa afle care sunt motivele pentru care acesta a ales sa apeleze la ajutor specializat, care sunt problemele cu care se confrunta, ce anume spera sa imbunatateasca in propria viata, dar si cum a facut fata pana la acel moment. Psihologul va asculta cu atentie raspunsurile si va cauta impreuna cu pacientul cele mai potrivite solutii. Numarul necesar de sedinte va fi abia mai apoi stabilit de comun acord. Desigur, rezultate cu adevarat bune vor avea in primul rand pacientii care sunt dispusi sa faca eforturi pentru a-si rezolva problemele.
Care sunt principalele modalitati de stabilire a pretului unei sedinte la psiholog?
Exiasta trei moduri principale pentru stabilirea pretului:
- pret pentru sedinta de o ora
- pret in functie de numarul de persoane care participa efectiv la sedinta psihologica
- pret pentru terapie completa, cu obiective clare
Garantie in sedinta la psiholog. Ce poti si ce nu poti promite unui pacient?
Psihologul ii poate garanta pacientului confidentialitatea (exceptie fac situatiile cand exista riscul ca pacientul sa isi faca singur rau), conform codului deontologic la psihologului.
Psihologul poate promite ca va face tot ceea ce depinde de el pentru ca sedintele sa aiba rezultate concrete.
Psihologul nu poate promite pacientului ca il va vindeca, deoarece acest lucru depinde intr-o masura foarte mare chiar de persoana care solicita ajutor specializat. Numai colaborarea stransa dintre psiholog si pacient poate da rezultate bune.
Beneficii
Este foarte important ca pacientul sa isi aleaga psihologul cu care sa empatizeze, in fata caruia sa se destainuie fara nici o retinere. Abia atunci cand relatia psiholog – pacient este neingradita de rezerve din partea pacientului, rezultatele sunt cu adevarat multumitoare. Decizia de a apela la ajutor specializat atunci cand lucrurile nu merg bine in viata este cea care poate transforma o existenta plina de chin, de temeri, de angoase, intr-una linistita, incarcata de bucurii.
Astfel raspunsul la intrebarea „cat costa o sedinta la psiholog?” si daca merita sa cheltuim bani pentru a discuta cu un psiholog, il poate da fiecare persoana in parte, punand in balanta toate informatiile de mai sus.